Den enklaste frågan – NÅGONSIN!

Jag var på en intressant föreläsning med Fredrik Wackå för några veckor sedan. Det var en fantastiskt bra och intressant timme som behandlade vikten av vettigt innehåll; både på publika webbar och intranät. Jag skulle kunna skriva många rader om allt det viktiga som Fredrik tog upp, men jag väljer att bara skriva om en sak. Anledningen är enkel: Den är så viktig så jag vill inte att den ska försvinna. Det är så viktigt så det förtjänar ett eget blogginlägg!

Vad är syftet?

Precis. Där har du det. Den här frågan är den första och enda du behöver ställa dig när du ska publicera något nytt på din webbplats eller intranät. (Okej, kanske något tillspetsat – men du fattar…)

Det är så oerhört mycket information och innehåll som publiceras idag utan att webbredaktören någonsin frågar sig ”Vad är syftet? Varför publicerar jag detta?”.

Vill någon läsa din årsredovisning?

Det är viktigt att alla i organisationen vågar ställa sig frågan Vad är syftet?. Även VD, som tycker det är viktigt att årsredovisningen ska ligga på webben, bör ställa sig den här frågan. Visst, det kanske är så att årsredovisningen är en av de mest klickade länkarna eller pdf:er som laddas ner. Ja är det så – då kanske det finns ett syfte. För då kanske det finns ett behov hos era besökare.

Gör inte bara. Kolla upp saker först.

Jag tror det är oerhört viktigt att man som webbredaktör inte bara gör saker för att ”de alltid har gjorts så”. Man måste våga ifrågasätta relevansen av det innehåll som ska publiceras. Våga titta i statistiken hur många besök den där årsredovisningen har! Och om det inte är någon som läser den – ska den verkligen ligga på webben då?  

Det handlar inte om att vända världen upp-och-ner (för vad vore en värld utan årsredovisningar på nätet?! :P) eller att vara motsträvig – nej, det handlar om att göra ett bra jobb. Att våga se behov och icke-behov. Att publicera det som publiceras skall. För tro mig, allt ska inte publiceras.