Klickfiske och andra nyord 2014

Idag, den 29 december 2014, presenterade Språkrådet sin nyordslista för 2014. I den hittar du ett urval av de ord som etablerat sig i svenskan under året.

Listan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen. Såhär säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen:

”Nyorden berättar mycket om den tid vi lever i. De avslöjar vad som engagerar och vad som diskuteras. Efter ett supervalår och debatten om ett extraval har politiken varit än mer tongivande än vanligt i nyordsskapandet. Vi har till exempel fått rödgrönrosa majoriteter och politiker som möts av ryggprotester.

Och visst är det så. När jag läser igenom listan hittar jag ord som speglar många av de aktuella diskussionerna som förts under året.

Här hittar du den!

Mina tre personliga favoriter som rullar gött på tungan

Eftersom jag kallar min byrå för personlig – på riktigt, så måste jag förstås vara lite personlig också och bjuda på min egna favoriter från listan! 🙂

Klickfiske

ökad användning: användning av lockande eller avsiktligt vilseledande rubriklänkar på nätet, som används för att locka till klick. 2013.

Det sociala nätverket Facebook har tillkännagivit förändringar i hur innehåll visas på användares nyhetsflöden. Syftet är att minska så kallat klickfiske, vilket blivit en mycket vanlig metod för att sprida innehåll och locka användare att klicka på rubriker. Klickfiske går till så att en artikel får en rubrik som uppmuntrar läsarna att klicka på den, men utan att ge information om vad artikeln innehåller. Sådant material får ofta många klick, vilket gör att de visas mer och oftare i användares nyhetsflöden.

Min motivering: Det känns som att jag har upplevt väldigt många sådana här länkar under året. Och det är inte sällan som jag gör misstaget att klicka på dem också…! Ofta är de ganska ointressanta, men det värsta är väl ändå att eftersom man just klickar på dem så får de högre ”ranking” och syns för många andra personer i mitt nätverk… Sorry. 🙂

Mobilzombie

ökad användning: person försjunken i sin mobiltelefon, som därför inte lägger märke till vad som sker runt omkring. 2007.

Utan att blicka på sin omgivning fullt upptagen av mobilen hittar Anna en plats att sitta. Ingen annan tar notis om henne, för de har också blivit smittade av mobilzombie-epidemin. De sitter hypnotiserade med böjda nackar och stadig blick på sina telefoner. 

Min motivering: Jag stör mig på mobilzombies. Jag är samtidigt en mobilzombie själv. Jag har alltså en slags hatkärlek till detta ord. (Och så ett litet sidospår – det här är en intressant vinkling till att det är ”fult” att titta i mobilen)

Usie

självporträtt med kändis eller annan person. 2014.

När modevisningen är klar väntar supertrendiga tonårstjejer utanför för att få en glimt – eller allra helst en usie (bild tillsammans) med modeprofilen de slaviskt följer.

Min motivering: Efter selfie kommer usie. Förstås. Usie är 2015 års selfie.

Och så ett sista bonusord förstås!

Yoloa

ökad användning: leva livet som om varje ögonblick vore det sista, fånga dagen. 2012.

Vi orkar inte laga mat ikväll, så vi funderar på om vi ska köpa pizza eller om vi ska prova ett sushiställe som gör ”sushi på skånska” som ligger här i närheten. Vi har sagt att vi ska äta där sedan vi började träffas och ja, det är typ snart ett år sedan. Men då jag inte är ett stort fan av sushi och inte känner för att yoloa blir det nog ändå pizza.

Min motivering: Detta sköna ord, som kommer från ordet YOLO (You Only Live Once), är helt fantastiskt att uttala. Det sorgliga är väl bara att… jag inte gör det. Jag använde(r) inte ordet yolo och kommer således inte heller att använda uttrycket yoloa.

Oavsett så var jag bara tvungen att ta med det i listan. Det ligger så gött på tungan och dessutom… YOLO!