Mina 10 bästa skrivtips

Vad gör man när inspirationen tryter? När orden har fastnat i magen, eller kanske inte finns där alls? Här ger jag mina tio bästa skrivtips.

→ Brainstorma. Ta fram ett vitt papper (eller vad som helst att skriva på!) och skriv ner saker som du förknippar med ditt ämne. Hämma inte dig själv utan skriv ner precis ALLT.

→ Börja skriv. Vad som helst. Ibland kan man vilja skriva den där perfekta texten direkt – men det är sällan det blir så. Det viktiga är att komma igång och faktiskt börja skriva. Slutresultatet kanske blir något helt annat än det du började med, men vad gör det? När skrivandet kommer igång brukar det oftast lossna lite mer i hjärnkontoret och de verkligt bra formuleringarna dyker upp.

skrivtips4

→ Be någon att läsa igenom – högt. Det är alltid bra att få feedback. Be gärna någon (eller några) att läsa igenom, gärna högt. När jag skriver texter brukar jag liksom höra hur de låter i mitt huvud. När någon annan sedan läser texten högt, på ett sätt som jag inte ens tänkt att man kan läsa texten på, kan den kännas helt fel. Det behöver inte betyda att man måste börja om, men kanske ändra vissa saker.

→ Sov på saken. Det här är ett av de viktigaste tipsen. Det finns inga sämre ögon än de som har sträckläst en text 150 gånger. Lämna din text, helst en dag eller två, och läs den sedan igen med nya ögon. Jag kan nästan lova att du kommer se saker som du vill ändra på.

→ Börja i tid. Ibland måste man leverera en text snabbt, så är det bara. Då är det förstås svårt att börja i tid – eftersom det kanske inte finns någon tid från början. Men har du en annan typ av skrivuppdrag med längre deadline, se då till att börja i tid. Sätt dig inte ner och börja skriva två dagar innan texten ska levereras. Det blir bara stressigt och jobbigt.

skrivtips3

→ Fånga flowet. Ibland får man en släng av inspiration eller ett grymt flow. Inte sällan händer det när man gör något helt annat – går en promenad, precis ska somna eller sitter på toaletten (!). Man kommer på grymma formuleringar och kick-ass texter. Ta vara på flowet och SKRIV NER det som ploppar upp i hjärnan. Även om formuleringarna är knivskarpa i huvudet är det lätt att glömma bort dem efter ett tag.

→ Hitta ord på synonymer.se. En av de bästa webbplatserna att ha till hands när man skriver text! Synonymer.se ger dig – inte helt överraskande – synonymer, men kan också vara bra när man inte hittar något ord överhuvudtaget. Bara skriv in ett ord som känns skönt i magen eller lutar åt det du vill skriva åt, klicka på ”sök” och sen är det bara att rocka loss. Låt orden som kommer upp leda dig vidare. Jag lovar, du kommer hitta en massa bra ord som ger dig nya idéer.

→ Skriv mycket och varierat. Jag tycker det är viktigt att alltid försöka hålla igång sitt skrivande. Och man behöver faktiskt inte alltid skriva för ”riktiga” uppdrag. Ibland skriver jag krönikor, reportage eller blogginlägg som jag vet aldrig kommer publiceras. Men det gör inget. Det viktiga är att hålla igång kreativiteten och hjärnan.

skrivtips2

→ Musik! Härlig musik kan släppa loss kreativiteten. Mina bästa låttips för inspiration just nu:
Words – Seinabo Sey
Från balkongen (instrumental version) – Oskar Linnros
Ta mig tillbaka – Darin

→ Sist men inte minst: Ta det lugnt. Stressa inte. Ta en paus. Gör något annat. Njut av livet och låt inspirationen, flowet och orden komma till dig. För tro mig – det kommer de att göra.